Welkom bij Kaasboerderij Van Rossum in Vianen! De boerderij groeide in tientallen jaren van acht naar meer dan honderd koeien. De liefde voor het dier en de melk bleef centraal staan en dat proef je aan de heerlijke kaas die geliefd is bij lokale bewoners en bezoekers.
Bekijk ook de videoJosé van Rossum werkte als analist in een laboratorium, maar toen zij haar man Ad leerde kennen werd ze niet alleen verliefd op hem, maar ook op het boerenbedrijf dat hij met zijn ouders runde. Het bedrijf bestaat ook dan al uit melkvee en er wordt een bescheiden hoeveelheid kaas gemaakt. Als José het in 1988 steeds meer van haar schoonmoeder overneemt, wordt de kaasproductie langzaamaan een steeds belangrijker onderdeel van de boerderij.
,,Het is geweldig om zo betrokken te zijn bij het product dat wij verkopen’’, zegt ze. ,,Mijn dag begin ik met het voeren van de kalfjes, mijn man Ad melkt ondertussen de koeien. Vervolgens ga ik me met de verwerking van melk tot kaas bezighouden. Het hele proces maak ik zelf mee. Dat geeft veel eer van je werk, zeker als mensen het waarderen.’’
Hoe dat hele proces in zijn werk gaat? De melk van de koeien van Ad en José wordt eerst in een grote tobbe verzameld. Daaraan wordt stremsel en zuursel toegevoegd, dat ervoor zorgt dat melk, melkeiwit en melkvet gaan samenklonteren. Die samengeklonterde massa, wrongel genoemd, wordt vervolgens gedraineerd, gespoeld met warm water en samengeperst tot een kaas. Die wordt gepekeld, waarna de kaas wordt gerijpt op houten planken. ,,Onze kaas is melk, stremsel en zuursel en een klein beetje extra calcium. Meer is het niet, het is echt puur natuur. Wat overblijft is een prachtig product.’’
De boerderijwinkel van José telt vele planken waar op elk moment honderden kazen rusten tot zij klaar zijn om verkocht te worden. Hoewel ze nog altijd met liefde een plakje voor zichzelf afsnijdt, heeft ze de smaak niet nodig om te weten of ze tevreden is over een kaas. ,,Ik zie het aan de structuur, aan de gaatjes die erin zitten kan ik zien of het goed is. Door de jaren heen heb ik veel over kaas geleerd en ken ik het hele proces door en door.’’
Ze gebruikt daarom altijd rauwe, niet verhitte melk om haar kazen te maken, omdat dit recept de kenmerkende kazen geeft waar zij zo tevreden over is. Het resultaat is een echte traditionele boerenkaas. Beleef het zelf! Tijdens openingstijden van de boerenwinkel kun je de koeien zien grazen en de kazen op de planken zien rijpen. Uiteraard is er ook genoeg te proeven.
Tijdens de Ontdek & Beleefroute kun je al je zintuigen prikkelen en de streek beleven. We brengen je langs ambachten als rietvlechten, ijs maken, kaas maken en het boerenleven.
Bekijk de Ontdek & Beleefroute